Tuesday, September 4, 2007

Γυναικα - συμβολο




Γεννημένη το 1887 στο Wisconsin της Αμερικής, η Georgia O'Keefe εκτός των άλλων, ξεχώρησε για τα 'επαναστατικά' της έργα. Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια όπου η εκπαίδευση των γυναικών ήταν απαραίτητη, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Αφού σπούδασε στα Πανεπιστήμιο του Σικάγο και της Νέας Υόρκης, άρχισε να διδάσκει στη Νέα Υόρκη, Τέξας, Νέα Ορλεάνη κλπ.
Ξεκίνησε τις δημιουργίες της εμπνευσμένη από τον ιαπωνικό τρόπο ζωγραφικής, δίνοντας έμφαση στο χρώμα, τις γραμμές και το φωτισμό. Στη συνέχεια, οι περισσότερες δημιουργίες της αφορούσαν τοπία ερήμου, εμπνευσμένα από τη ζωή στο Τέξας, ενώ γνωστά είναι και τα κοντινά της έργα λουλουδιών, κυρίως κρίνων.
Το 1986, στα 98 της πέθανε στο Santa Fe του New Mexico, όπου ήταν πάντα το σπίτι της.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της είχε πάνω από 900 έργα εκτεθημένα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο. Σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες της εποχής της έγινε πολύ διάσημη καιπλούσια εν ζωή, ενώ έλαβε πολλά βραβεία.
Το σημαντικότερο εκείνο του 'United States Medal of Freedom' .
Προσωπικά την έχω μελετήσει αρκετά, κυρίως στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο. Είναι για μένα μια ιδιαίτερη καλλιτέχνης που ξεχωρίζει κυρίως για τα επαναστατικά και τολμηρά της έργα, αλλά προπαντώς για την απίστευτη απόδοση των χρωμάτων στους πίνακές της.

1 comment:

theoritikos said...

φαινεται όντως ξεχωριστή...Καλή πρόταση!